Uloga pijaca u lancu trgovine hranom

Na prvoj ovogodišnjoj sednici, koja je održana u Beogradu, Upravni odbor Poslovnog udruženja „Pijace Srbije“ je doneo odluku da Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija podnese zahtev za tumačenje uloge pijaca u lancu trgovine hranom. U radu Upravnog odbora su učestvovali i predstavnici Akcionarskog društva "Tržnica" Subotica.

Upravni odbor očekuje da će nakon zvaničnog odgovora na pitanje „Da li pijačne uprave, u skladu sa Zakonom o trgovni, mogu vršiti proizvodnju odnosno promet poljoprivrednih proizvoda (mlečnih proizvoda, jaja i mesa), kao i drugih prehrambenih i neprehrambenih proizvoda?“,  biti jasno da neke inspekcijske službe neopravdano i netačno pijace smatraju subjektima u poslovanju hranom. Zbog ovakvih, pogrešnih tumačenja zakonskih  propisa, naročito u medijima, na pijačne uprave se prebacuje odgovornost koju nemaju i koju ne mogu imati, zaključio je Upravni odbor Poslovnog udruženja „Pijace Srbije“.

Upravni odbor je na predlog Radne grupe za zakonodavstvo usvojio i predlog izmena i dopuna Nacrta zakona o pijacama i veletržnicama, kao pravnog akta koji će Udruženje predložiti na usvajanje nadležnim državnim organima kako bi se pijačna delatnost trajno uredila, što je jedna od pretpostavki daljeg razvoja.

U radu Upravnog odbora Poslovnog udruženja „Pijace Srbije“ su kao gosti učestvovali i i Goran Macura, načelnik Odeljenje za opšti nadzor Sektora tržišne inspekcije i Dragan Gajić, koordinator za borbu protiv sive ekonomije u sektoru Tržišne inspekcije. Najveći deo razgovora sa predstavnicima republičke tržišne inspekcije posvećen je svakodnevnim i operativnim problemima pijačnih uprava, naročito prodaji polovne robe na pijcama, koju uglavnom obavljaju fizička lica koja prema važećim oderdbama Zakona o trgovini,  ne mogu imati propisano svojstvo trgovca.

Poslovno udruženje „Pijaca Srbije“ će nastaviti da neguje i razvija veoma uspešnu saradnju sa Tržišnom inspekcijom, nastojati da ukaže nadležnim organima na probleme sa kojima se suočava pijačna delatnost i ponuditi predloge rešenja, zaključeno je na kraju razgovora.

Upravni odbor je na ovoj sednici usvojio i Izveštaj o radu u 2014. godini, uz zaključak da se Poslovno udruženje „Pijace Srbije“ tokom jedanaest godina postojanja profilisalo u veoma značajnu asocijaciju koja svojim aktivnostima doprinosi rešavanju aktuelenih problema, odnosno promišljanju i predlaganju pravaca razvoja pijačne delatnosti  u Srbiji.

Tokom diskusija o izveštaju o radu, naglašena je i veoma uspešna saradnja sa Udruženjem za komunalnu delatnost Privredne komore Srbije, te najavljen niz novih zajedničkih aktivnosti.

Usvojen je i predlog Programa rada za 2015. godinu, a utvrđen je i predlog dnevnog reda naredne, petnaeste sednice Skupštine Poslovnog udruženja „Pijace Srbije“, koja će se sredinom marta održati u Vrnjačkoj banji.