Međunarodni skup o pijačnoj delatnosti

U Privrednoj komori Srbije je održan međunarodni skup posvećen aktuelnom stanju u pijačnoj delatnosti u regionu, koji su organizovali Poslovno udruženje “Pijace Srbije” i Udruženje za komunalne delatnosti Privredne komore Srbije. Na skupu su učestvovali i predstavnici Akcionarskog društva “Tržnica” Subotica, koje je jedan od osnivača ovog Udruženja.

Skup je otvorio dr Nenad Ivanišević, državni sekretar u Ministarstvu rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja. On je naglasio da pijačna delatnost posredno ili neposredno svakodnevno upošljava više desetina hiljada ljudi, te da je veoma značajan kanal distribucije prehrambenih i neprehrambenih proizvoda za sve građane Srbije.

- Ovakvi skupovi i razmena različitih iskustava zemalja u regionu veoma su važni za planiranje daljeg razvoja pijačne delatnosti u Srbiji. Na Udruženju pijaca Srbije je da predloži Vladi Republike Srbije potencijalna rešanja za restruktuiranje i transformaciju ovog dela javnog sektora. Vlada će podržati rešenja koja podrazumevaju doslednu primenu zakonskih propisa vezanih za legalnost poslovanja na pijacama, a pružiće i punu podršku predlozima koji će unaprediti ovu delatnost  - rekao je dr Nenad Ivanišević.

Predstavnici pijačnih uprava iz Srbije, Makedonije, Crne Gore i Republike Srpske razgovorali su o aktuelnom stanju pijačne delatnosti u regionu, pravnom statusu pijačnih uprava u ovim zemljama, zakonodvstvu, tržišnoj poziciji pijaca, uticaju konkurencije na njihovo poslovanje i planovima razvoja.

Zaključeno je da i pored sve izraženije konkurencije novih oblika trgovine, pijačna delatnost u Srbiji, Crnj Gori, Makedoniji i Republici Srpskoj predstavlja izrazito važan kanal distribucije za snabdevanje građana prehrambenim i neprehrambenim proizvodima, naročito svežim voćem i povrćem.

Učesnici su se složili da su prioriteteti razvoja pijačne delatnosti u regionu projekti daljeg infrastrukturnog opremnja pijaca , bezbednost i sledljivost proizvoda koji se nude kupcima i intenzivnija promocija i propaganda specifičnosti i prednosti ovih prodajnih prostora.

Dogovoreno je i da se sa ovog skupa pokrene inicijativa za osnivanje regionalne asocijacije, koja treba da unapredi saradnju udruženja i pijačnih uprava u regionu.