Pijace se prilagođavaju tržištu 21. veka

Na Paliću je 7. i 8. aprila održan drugi Međunarodni skup o pijačnoj delatnosti u regionu, na kojem su učestvovali predstavnici pijačnih uprava iz Srbije, Mađarske, Makedonije, Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, rečeno je na press konferenciji u Medija centru Gradske kuće.

- Okupili smo se da razmenimo iskustva i razgovaramo o razvojnim projektima, prilagođavanju pijačne delatnosti tržišnim izazovima XXI veka,  modelima naplate i formiranja cena pijačnih usluga – rekla je Ilinka Vukoja, predsednik Upravnog odbora Poslovnog udruženja „Pijace Srbije“ (UPS) i direktorica JKP „Subotičke pijace“. – Tokom ova dva dana održani su i sastanci Skupštine i Upravnog odbora Poslovnog udruženja „Pijace Srbije“, na kojima smo razmatrali izveštaj o radu u prošloj i usvojili program aktivnosti u tekućoj godini.

Branislav Joka, generalni direktor AD „Tržnica“ i član Upravnog odbora UPS-a je naglasio značaj ovakvih skupova za planiranje razvoja pijačne delatnosti.

- Način poslovanja tržnica i veletržnica u regionu je sličan. Gotovo svi se u svakodnevnom poslovanju suočavamo sa manje više istim problemima, pa je razmena iskustvava uvek dobrodošla – rekao je Branislav Joka.

O saradnji Poslovnog udruženja „Pijace Srbije“ sa privrednom komorom Srbije govorila je Tatjana Petrić Ercegović, sekretar Udruženja za komunalne delatnosti u PKS.

- Zakonodavstvo je oblast kojom smo se proteklih godina najviše bavili – rekla je Tatjana Petrić Ercegović. – Trenutno radimo na predlogu podzakonskih akata Nacrta izmena i dopuna Zakona o komunalnim delatnostima, koji će biti razmatran vrlo brzo po formiranju nove vlade. Imamo zajednički cilj da uredimo ovu delatnost, odnosno da preduzećima koja upravljaju pijacama omogućimo nesmetan razvoj.

U ime učesnika Međunarodnog skupa o pijačnoj delatnosti u regionu, novinarima se obratila Daniela Mihajlovska Vasilevska, sekretar Udruženja za komunalne delatnosti i Grupacije za pijace pri Privrednoj komori Makedonije.

- U prilog činjenici da je regionalna saradnja ove vrste zaista neophodna govori i podatak da na skupu u Subotici učestvuju predstavnici čak sedam pijačnih uprava iz Makedonije. Verujem da ćemo nakon usvajanja memoranduma o saradnji, koji je već pripremljen, zajedno raditi i na osnivanju regionalne asocijacije sa ciljem da postanemo deo Svetskog udruženja veletržnica i tržnica i tako brže i efikasnije pratimo svetske trendove razvoja ove delatnosti – zaključila je Daniela Mihajlovska Vasilevska.

Juna prošle godine Subotica je takođe bila domaćin jednog velikog skupa Poslovnog udruženja „Pijace Srbije“. Paralelno sa Sajmom privrede „SuSajam“, na delu šetališta Radijalca je održana i četvrta manifestacija „Dani pijaca Srbije“ kojoj je domaćin bilo Akcionarsko društvo „Tržnica“.

 - Ove godine „Dani pijaca Srbije“ će se održati od 10. do 12. juna u Pančevu, a domaćin će biti JKP „Zelenilo“ – rekao je Savo Duvnjak, izvršni direktor Poslovnog udruženja „Pijace Srbije“. – Manifestacija je zamišljena kao mesto za promociju ponude pijaca iz cele Srbije na kojim se plasira oko 20 odsto ukupne proizvodnje voća i povrća u zemlji.

Duvnjak je najavio da će Poslovno udruženje „Pijace Srbije“ tokom narednih mesec dana završiti i objaviti rezultate prvog nacionalnog istraživanja o stavovima i mišljenjima kupaca na pijacama, koje je urađeno na uzorku od nekoliko hiljada ispitanika u deset najvećih gradova u Srbiji.