Održan vašar na auto i stočnoj pijaci

U nedelju, 22. oktobra,  Akcionarsko društvo “Tržnica” Subotica je organizovalo vašar na auto i stočnoj pijaci u Malom Bajmoku, sa ciljem da ponovo vrati tradiciju organizovanja ovakvih manifestacija na ovom prostoru. Vašar je organizovan paralelno sa auto pijacom i pijacom sitnih životinja, koje se takođe održavaju nedeljom.

Klasični pijačni vašari se u Subotici ne organizuju već više od jedne decenije, a istorija beleži da su se od nastanka Subotice do danas održavali na različitim mestima, najčešće u samom centru, i da su kao osnovni oblik pijačne delatnosti odigrali veoma značajnu ulogu u oblikovanju Subotice.

To potvrđuje i činjenica da je Vojni šanac Subotica, privilegijom carice Marije Terezije, 7. maja 1743 godine  proglašen privilegovanom komorskom varošicom po imenu Sent Marija. Jedna od najznačajnijih prednosti ove privilegije bila je činjenica da je, pored tri ranija vašara, Subotica tada dobila odobrenje na još jedan vašar, a dozvoljeno joj je i da svakog ponedeljka organizuje nedeljni vašar.

Krajem dvadesetog veka, vašari su se održavali na prostoru sadašnje Robne pijace “Mali Bajmok” (Buvljak), a potom su preseljeni na mesto auto i stočne pijace u ulici Frane Supila.

Ovogodišnji jesenji vašar je bio  test interesovaja izlagača i publike za ovakve manifestacije, a do kraja tekuće godine AD “Tržnica” će obavestiti javnost o planovima i terminima održavanja vašara u 2018. godini.

Linkovi na izveštaje medija o vašaru:

RTV Subotica

http://www.tvsubotica.com/index.php?c=emisija&emisijaid=1&slider=off&lg=sr

subotica.info

https://www.subotica.info/2017/10/22/jesenji-vasar-trznice

RTV YU eco

https://youtu.be/JqIe_YT_TZw