Predavanje o dobroj proizvođačkoj i higijenskoj praksi

U Akcionarskom društvu “Tržnica” Subotica  je u ponedeljak, 11. decembra 2017. godine, održano predavanje na temu “Dobra proizvođačka i dobra higijenska praksa u proizvodnji i prodaji hrane životinjskog porekla na pijacama”. “Tržnica” je ovaj skup pripremila u saradnji sa Odsekom veterinarske inspekcije za Severnobački upravni okrug i Zavodom za javno zdravlje Subotica.

Predavanje je organizovano za korisnike usluga AD “Tržnica” koji na pijacama prodaju sveže živinsko meso, mlečne proizvode, jaja i med, kako bi se upoznali sa obavezama koje prositiču iz Zakona o bezbednosti hrane i drugih propisa kojima je regulisana proizvodnja i prodaja namirnica životinjskog porekla.

- Krajem ove godine smo u sardnji sa Zavodom za javno zdravlje Subotica uradili prve analize zdravstvene ispravnosti hrane životinjskog porekla koja se prodaje u novoj mlečnoj hali u okviru Robne pijace “Mali Bajmok”. Ovakve edukativne sastanke sa prodavcima na pijacama, kao i nove analize, planiramo raditi i tokom naredne godine. Cilj nam je da se na pijacama kojima upravlja AD “Tržnica” prodaje zdravstveno ispravna hrana. Po Zakonu o bezbednosti hrane odgovornost za kvalitet i ispravnost prehrambenih proizvoda je na proizvođačima i prodavcima,  a “Tržnica” će i dalje nastojati da daje maksimalan dorinos u stvaranju uslova za bezbednu kupoprodaju hrane na pijacama. To smo već uradili izgradnjom savremene mlečne hale na Buvljaku, koja spada u red najopremljenijih i najuređenijih u Srbiji, a nastavićemo da ulažemo i u pijace na Paliću i Aleksandrovu – rekao je, pozdravljajući na početku skupa predavače i učesnike, generalni direktor  AD “Tržnica” Branislav Joka.  

O dobroj proizvođačkoj i higijenskoj praksi hrane životinjskog porekla su govorili Aleksandar Pižurica, načelnik Odseka veterinarske inspekcije za Severnobački upravni okrug i dr Višnja Predolac iz Zavoda za javno zdravlje Subotica.

Na predavaju je učestvovalo osam proizvođača, uglavnom vlasnika poljoprivrednih gazdinstava, koji su  se zahvalili predavačima i AD “Tržnica” i naglasili da žele da učestvuju i na drugim predavanjima ove vrste.