Pannon RTV: Subotička buvlja pijaca puna kupaca

Tokom vikenda je uobičajeno da više hiljada kupaca iz Mađarske dođe u Suboticu radi šopinga na pijaci u Malom Bajmoku. Mnogi se pripremaju za predstojeći uskršnji vikend, a najveći broj posetilaca su stari kupci.

Na subotičkom "Buvljaku" ima 1.650 tezgi u četiri pokrivene hale i 200 lokala. Od trgovine koja se ovde odvija živi dve hiljade ljudi. Na prodaji je 50 hiljada artikala, a posećenost je preko 100 hiljada kupaca mesečno. Većina su kupci iz Mađarske, koje privlači dobar kvalitet, širok izbor i povoljne cene. Većina prodavaca ističe cene i u forintama. Imre Horvat iz Senteša dolazi ovde da kupuje jednom mesečno, a svaki put pazare za 300-700 evra. Imre kaže da uglavnom kupuju garderobu, igračke za decu, sitnice. Odavno dolaze, na početku zbog povoljnih cena, a sada zbog kvalitetne garderobe koja se takođe može naći.

Pal Petrovič i Katalin Harcoš iz Kiškereša takođe često dolaze, a oni potroše prosečno po 170-200 evra.  Oni kažu da jako vole da dolaze, za sebe kažu da su ovisnici i jako vole da dolaze na subotički buvljak. Naviše kupuju cipele i garderobu.

Timea Benčak i njena majka Eržebet su upravo ogladneli nakon kupovine, koja je bila detaljna, kupovali su potrepštine za domaćinstvo, zavese i garderobu. Oni dolaze po dva ili tri puta godišnje, uglavnom jednom na proleće i jednom na jesen. Kada ogladne, vole da odu na hamburger, za koji kažu da je drugačiji nego u Mađarskoj, ima bolji ukus.

Prodavačica u pekari Misheret Iseni kaže da kupci iz Mađarske uglavnom preferiraju burek od pekarskih proizvoda.
Procenjuje se da je danas, kada zapadni vernici slave Cvetnu nedelju, subotički "Buvljak" posetilo između 3-4 hiljade kupaca.

Izvor: PANNON RTV, 25. mart 2018.

Link na prilog RTV PANNON:

https://youtu.be/ANIigVtaJMM