Konferencija Svetskog udruženja veletržnica u Beogradu

Od 15. do 17. maja ove godine, Beograd će biti domaćin konferencije Svetskog udruženja veletržnica (World Union of Wholesale Markets. Svetsko udruženje veletržnica je organizaciju ovogodišnje konferencije, pod naslovom “Izazovi u lancu snabdevanja svežom hranom”, poverilo najvećoj, pijačnoj upravi u Srbiji, Javnom  komunalnom preduzeću „Gradske pijace" iz Beograda, koje je član ove asocijacije više od deset godina.

U radu konferencije, koja se po prvi put održava u Srbiji, kao novi punopravni član će učestvovati i Poslovno udruženje pijaca Srbije. U aprilu prošle godine Svetsko udruženje veletržnica je verifikovalo aplikaciju Poslovnog udruženja „Pijace Srbije“ za članstvo u ovoj asocijaciji.

Najvećoj organizaciji ove vrste u svetu tako su se kolektivno pridružila 24 preduzeća iz Srbije koja se bave pijačnom delatnošću, među kojima je i Akcionarsko društvo “Tržnica” Subotica.

Na drugoj ovogodišnjoj sednici, koja je 10. aprila održana u Beogradu, Upravni odbor Poslovnog udruženja "Pijace Srbije" je razgovarao o pripremama za predstojeću konferenciju Svetskog udruženja veletržnica. Predsednik Upravnog odbora Udruženja i direktor JKP "Gradske pijace" Beograd, Bojan Bajagić, informisao je kolege iz drugih gradova u Srbiji da će u tri programske celine ovog skupa učestvovati više od sto predstavnika veletržnica i tržnica iz celog sveta i naglasio značaj konferencije za razmenu informacija, znanja i iskustava, odnosno promociju pijačne delatnosti.

Upravni odbor je na sednici u Beogradu usvojio plan aktivnosti vezanih  za pokretanje inicijative za upis pijaca i vašara u registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije. Razmotren je i usvojen i predlog dinamike realizacije projekta „Garantovano domaće - pijace Srbije", a  imenovana je i  radna grupa za izradu predloga Nacrta zakona o pijacama u saradnji sa Udruženjem za komunalne delatnosti Privredne komore Srbije.

Svetsko udruženje veletržnica  - World Union of Wholesale Markets 

Svetsko udruženje veletržnica (WUWM) je neprofitna organizacija, koja ima za cilj da promoviše međunarodnu razmenu informacija o veletržnicama i tržnicama (pijacama na malo), kao i da razmenjuje iskustva i znanja, kako bi dalje unapredilo pijačnu delatnost. Sedište WUWM-a je u Hagu (Holandija), a ova organizacija okuplja veletržnice i tržnice (pijace na malo) iz celog sveta.

Kada je reč o pijacama na malo, jedna od najznačajnijih aktivnosti Svetskog udruženja veletržnica je međunarodna kampanja “Volim moju pijacu” (Love your local market) u kojoj učestvuje oko 4.000 pijaca iz celog sveta. Cilj kampanje je očuvanje tradicije i kulture pijačne prodaje kao značajnog kanala distribucije kvalitetne i bezbedne hrane, negovanje poverenja između proizvođača i kupaca, kao i promovisanje pijaca kao  važnog  turističkog simbola svakog grada.

JKP “Gradske pijace” iz Beograda su se ovoj svetskoj akciji pridružile manifestacijom “Beogradski noćni market”, a Poslovno udruženje “Pijace  Srbije” će nastojati da ove godine  kampanju “Volim moju pijacu” proširi i na druge gradove u Srbiji.