Stupio na snagu pravilnik o proizvodnji i prometu malih količina hrane biljnog porekla

Sredinom februara ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede doneo je Pravilniк o proizvodnji i prometu malih кoličina hrane biljnog poreкla, području za obavljanje tih delatnosti, кao i isкljučenju, prilagođavanju ili odstupanju od zahteva higijene hrane, koji se primenjuje od 1. marta 2020. godine.

Novim pravilnikom registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima je omogućeno da svoje proizvode prerađuju, pakuju i prodaju na gazdinstvu, na zelenim pijacama, u maloprodajnim objektima na lokalanom trržištu, manifestacijama na teritoriji Republike Srbije i dostavom nakućnu adresu kupaca.

Pravilnik propisuje uslove za proizvodnju i  prodaju domaćih proizvoda kao što su brašno, peciva, testenine, voćni sokovi, proizvodi od termički obrađenog voća i povrća, proizvodi od sušenog voća, povrća i bilja, kiseli proizvodi od povrća, prerađene gljive, hladno ceđena biljna ulja i biljni sokovi.

Prema pravilnku subjekti u poslovanju hranom su pravna (preduzetnici) ili fizička lica (poljoprivredna gazdinstva). Preciznije, poljoprivrednici koji proizvode i prerađuju hranu koja je poreklom sa njihovog gazdinstva, odnosno preduzetnici koji najmanje 50% sirovina za proizdvodnju obezbeđuju sopstvenom proizvodnjom.