Tematska rasprava o aktuelnom stanju u pijačnoj delatnosti u Srbiji

U Privrednoj komori Srbije u Beogradu je 15. oktobra 2020. godine održana tematska rasprava „Aktuelno stanje u komunalnoj delatnosti upravljanja pijacama u Srbiji – poslovanje u uslovima pandemije korona virusa COVID-19“, koju su organizovali Poslovno udruženje „Pijace Srbije“ i Grupacija za pijačanu delatnost pri Udruženju za komunalne delatnosti PKS.

U uvodnom delu učesnicima skupa su predstavljeni rezultati istraživanja Poslovnog udruženja „Pijace Srbije“ o poslovanju preduzeća koja se bave komunalnom delatnošću upravljanja pijacama u periodu od aprila do septembra tekuće godine, odnosno tokom pandemije korona virusa COVID-19. Analziriani su podaci o merama prevencije i bezbednosti kupovine na pijacama, stepenu iskorišćenosti kapaciteta, umanjenju prihoda, vanrednim troškovima, olakšicama koje su odobrene korisnicima usluga i podršci lokalnih samouprava, koje su u većini slučajeva osnivači javnih ili javno komunalnih preduzeća koja upravljaju pijacama.

Koliko je zatvaranje pijaca (koje tokom proglašenog vanrednog stanja u zemlji u proseku nisu radile oko 30 dana) uticalo na poslovanje i promet ovih tradicionalnih mesta snabdevanja građana Srbije, govore i podaci Republičkog zavoda za statistiku. Naime, tokom prvih šest meseci 2020. godine promet poljoprivrednih proizvoda na pijacama u Srbiji bio je manji za 14,2% u odnosu na isti period lane, a  ukupna vrednost prometa poljoprivrednih proizvoda na pijacama u ovom periodu je bila 16,7 milijardi dinara, što je za oko 2,8 milijardi dinara manje u odnosu na 2019. godinu. 

Učesnici tematske rasprave su zaključili da su pijace izrazito važan kanal distribucije za poljoprivredne proizvođače, odnosno tradicionalni prodajni prostori od izuzetnog značaja za nesmetano snabdevanje građana Srbije svežim životnm namirnicama, naročito svežim povrćem i voćem. To potvrđuje i podatak da je tržišni udeo prometa poljoprivrednih proizvoda na pijacama, u odnosu na prodaju i otkup proizvoda, poljoprivrede, šumarstva i ribarstva u Republici Srbiji u 2019. godini, bio 24,75%, što znači da je gotovo četvrtina poljoprivrrednih proizvoda plasirana na pijacama.

Zato je dosledna primena svih mera prevencije i dalje unapređenje bezbednosti kupovine na pijacama tokom pandemije korona virusa COVID-19, prioritetni posao svih preduzeća koja se bave komunalnom delatnošću upravljanja pijacama.

U saradnji sa Privrednom komorom Srbije, Poslovno udruženje “Pijace Srbije” će u narednom periodu raditi na jačanju saradnje sa nadležnim državnim i organima lokalnih samouprava sa ciljem da obezbedi da pijace ostanu sigurni i dostupni kanali distribucije za poljoprivredna gazdinstva, odnosno bezbedna mesta snabdevanja za građane Srbije.

Predstavnici Akcionarskog društva “Tržnica” su bili aktivni učesnici tematske rasprerave. AD “Tržnica” Subotica je jedan od osnivača Poslovnog udruženja “Pijace Srbije”, ima svog predstavnika u Upravnom odboru i predsedava Radnom grupom za robne pijace.